To PSLifestyle (Positive Sustainable Lifestyle) ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και φιλοδοξεί, παρέχοντας τα κατάλληλα εργαλεία, να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ λόγων και έργων, δηλαδή μεταξύ της λεκτικής ευαισθησίας για το κλίμα και της ανάληψης ατομικής δράσης. Στόχος του προγράμματος είναι να κινητοποιήσει τους πολίτες σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετήσουν πιο αειφόρους και πιο υγιεινούς τρόπους ζωής, βοηθώντας τους να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Tο PSLifestyle είναι μια κοινοπραξία 16 συνολικά εταίρων[1] από 8 χώρες, με το Ερευνητικό Κέντρο (Ε.Κ) Αθηνά και την Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. να αποτελούν τους Έλληνες εταίρους του.
Στο πλαίσιο του προγράμματος έχει δημιουργηθεί η διαδικτυακή εφαρμογή LifestyleTest η οποία βοηθάει τα άτομα να βρουν τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο από την καθημερινή τους δραστηριότητα σε τέσσερεις βασικούς τομείς (κατοικία, μετακίνηση, διατροφή και αγορές), να ενημερωθούν για αυτό και να αλλάξουν τις συνήθειές τους επιλέγοντας απλές και έξυπνες δράσεις από μια λίστα περίπου 100 δράσεων. Στη συνέχεια, βάσει της επιλογής τους μπορούν να δημιουργήσουν το προσωπικό τους πλάνο και να επανέλθουν αργότερα στη διαδικτυακή εφαρμογή ώστε να δουν πόσο μείωσαν το αποτύπωμά τους.
Η προσαρμογή και περαιτέρω ανάπτυξη της διαδικτυακής εφαρμογής στα ελληνικά δεδομένα έγινε με τη συμμετοχή καταναλωτών στα βιωματικά εργαστήρια που διοργανώσαμε μεταξύ Μαΐου 2022 και Μαΐου 2023, σε Αθήνα, Ξάνθη και Πάτρα. Επιπλέον προσαρμογές πρόκειται να γίνουν μετά τα εργαστήρια με τέσσερα ενδιαφερόμενα μέρη (κυβέρνηση, ακαδημία, επιχειρήσεις, κοινωνία των πολιτών).
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα PSLifestyle θα βοηθήσει τα άτομα να υιοθετήσουν έναν πιο θετικό και αειφόρο τρόπο ζωής, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του PSLifestyle.
Περισσότερα για τη διαδικτυακή εφαρμογή LifestyleTest μπορείτε να βρείτε εδώ.
[1] , Υπόλοιποι: Sitra, Solita (Finland), SCSP, HoC, ICLEI (Germany), EHNet (Belgium), LDIF, GTF (Estonia), FSS, GAPES (Italy), DECO (Portugal), CCICE, MoL (Slovenia), Zeytince (Turkey)
This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 101037342