Πρόγραμμα EXCEL4MED: Κυκλική οικονομία και καινοτομία

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Πρόγραμμα EXCEL4MED: Κυκλική οικονομία και καινοτομία

EXCEL4MED, κυκλική οικονομία, καινοτομία, καινοτόμα προϊόντα διατροφής, βιομηχανία τροφίμων, κουκούτσια, φλούδες, σπατάλη τροφίμων, χυμοί, εσπεριδοειδή, ρόδια

 

Το ερευνητικό ευρωπαϊκό έργο EXCEL4MED στο οποίο συμμετέχει η ΕΚΠΟΙΖΩ, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023 και αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της αξιοποίησης καινοτόμων, περισσότερο φιλικών στο περιβάλλον, τεχνολογιών.

Με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, το EXCEL4MED, φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τα υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων που διαφορετικά θα κατέληγαν στις χωματερές και να τα μετατρέψει σε νέα, ευεργετικά για την υγεία προϊόντα, καταπολεμώντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα, στοχεύει στην εξαγωγή - με τρόπο φυσικό, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών - των αντιοξειδωτικών και άλλων ευεργετικών για την υγεία ουσιών που υπάρχουν στα υπολείμματα από τα εσπεριδοειδή και τα ρόδια όπως π.χ. στα κουκούτσια και τις φλούδες και στην ενσωμάτωσή τους σε νέα, πιο θρεπτικά τρόφιμα, όπως το τυρί σε άλμη και τα smoothies. Ακόμα, προγραμματίζεται να παραχθούν χυμοί με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα.

Επιπλέον, η γνώση που θα προκύψει από τη συνεργασία των φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αναμένεται να ενισχύσει τα οικοσυστήματα καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. πραγματοποίησε έρευνα για να διερευνήσει τη γνώμη των καταναλωτών για τα καινοτόμα προϊόντα που θα παραχθούν, η οποία διενεργήθηκε παράλληλα σε Ελλάδα, Μάλτα και Γαλλία με την ΕΚΠΟΙΖΩ να συντονίζει τις τρείς χώρες και να υλοποιεί την έρευνα που έλαβε χώρα στην Ελλάδα.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και έχει διάρκεια 4 ετών. Συντονίζεται από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και συμμετέχει η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. και 12 ακόμα οργανώσεις από τον ακαδημαϊκό χώρο, τη βιομηχανία τροφίμων, την κοινωνία των πολιτών, την τοπική αυτοδιοίκηση, σε Ελλάδα, Μάλτα και Γαλλία.

Περισσότερες πληροφορίες για το EXCEL4MED μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου, εδώ.

 

 This project has received funding from the European Union’s Horizon Europe research and innovation programme under grant agreement No 101087147

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά