Φθηνότερα φάρμακα και εμβόλια για όλους… Είναι δυνατόν;

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Φθηνότερα φάρμακα και εμβόλια για όλους… Είναι δυνατόν;

Φθηνότερα φάρμακα και εμβόλια για όλους… Είναι δυνατόν;
Υγεία

Ναι, λένε 77 οργανώσεις και επιστήμονες σε επιστολή τους  σε 37 κυβερνήσεις 

Στις 7 Απριλίου 2020, 32 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης  της ΕΚΠΟΙΖΩ, και 45  εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, του δικαίου και του εμπορίου από ολόκληρο τον κόσμο, απηύθυναν ανοικτή επιστολή σε 37 κυβερνήσεις, μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Στις 9 Απριλίου, η ΕΚΠΟΙΖΩ έστειλε απλοποιημένη επιστολή στον Πρωθυπουργό και  σε αρμόδιους Υπουργούς.

Τι τους ζητούμε και για ποιο λόγο;

Δεν θα επεκταθούμε στις πολύπλοκες τεχνικές περιγραφές της επιστολής. Θα αναφερθούμε όσο πιο απλά γίνεται στην ουσία του αιτήματός τους. Στην επιστολή μας, μεταξύ άλλων:

  • Απευθύνουμε θερμή παράκληση να αναιρέσουν προηγούμενη απόφασή τουςπου στην παρούσα επιδημία, εμποδίζει  την Ελλάδα και άλλα 36  μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου να εισάγουν φάρμακα, εμβόλια, ή διαγνωστικές εξετάσεις παρασκευασμένα σε άλλη χώρα υπό καθεστώς υποχρεωτικής αδειοδότησης1.
  • Αναφέρουμε ότι υπό το πρίσμα της σημερινής πανδημίας COVID-19, η οποία έχει ολέθρια αποτελέσματα  στην παγκόσμια υγεία και στην παγκόσμια οικονομία, πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο, όλες οι  διαθέσιμες δυνατότητες  για την προάσπιση της υγείας και της οικονομίας όλων των λαών.
  • Επιμένουμε ότι οι κανονισμοί διαμορφώνονται από τους ανθρώπους για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους ως σύνολο, και πρέπει να αλλάζουν όταν γίνονται εμπόδιο.
  • Υποστηρίζουμε ότι η αναίρεση της προηγούμενης απόφασης, θα επιτρέψει την  άμεση χρήση των νέων διαγνωστικών εξετάσεων, των νέων  φαρμάκων και εμβολίων για την καταπολέμηση της πανδημίας, σε τιμές που το σύστημα υγείας της κάθε χώρας θα μπορεί να ανταποκριθεί και να καλύψει όσους έχουν ανάγκη.

Ως επιβεβαίωση των προαναφερόμενων, μια πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση του Andrew Hill και συνεργατών του  πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, έρχεται να δείξει ότι τα φάρμακα που χορηγούνται πειραματικά στα θύματα της πανδημίας, μπορούν να έχουν πολύ χαμηλή τιμή. Για παράδειγμα, το Remdesevir2 μπορεί να παραχθεί σημαντικά με κόστος 9 δολάρια ανά θεραπεία και να αφήνει κέρδος 10%!

Έτσι, αυτές οι τιμές θα επιτρέψουν σε όλους όσους χρήζονται θεραπεία να την έχουν, μέχρι να παραχθεί ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο. Αρκεί βέβαια, να το επιτρέψουν οι κανονισμοί περί πνευματικής ιδιοκτησίας… και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που απευθύναμε την επιστολή αυτή στις  37 χώρες που δεσμεύονται από τους υπάρχοντες κανονισμούς… γι’ αυτό τους ζητούμε να τους αλλάξουν, ώστε να μπορέσουν να  διαθέσουν τα νέα φάρμακα χωρίς διακρίσεις.

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΕΚΠΟΙΖΩ

Ιστοσελίδα: www.ekpizo.gr

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 330 4444, E-mail:  info@ekpizo.gr

 

_________________

[1]  περιέχεται στις διεθνείς συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου(ΠΟΕ) περί πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, και καθιστά δυνατή την έγκριση χρήσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας χωρίς την συναίνεση του δικαιούχου(ων), αλλά με καταβολή αποζημίωσης. Υπενθυμίζεται ότι στην χώρα μας, κατόπιν μελέτης της ΕΚΠΟΙΖΩ και σχετικές προτάσεις,  ισχύει η υποχρεωτική αδειοδότηση  (ν.4605/2019).

[2] φάρμακο για την καταπολέμηση του Έμπολα, που τώρα τροποποιήθηκε και δοκιμάζεται για την  πανδημία Covid-19.

Δείτε στο σχετικό αρχείο την επιστολή καθώς και επιπλέον πληροφορίες.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά