Τι συμβαίνει με τα φάρμακα;

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Τι συμβαίνει με τα φάρμακα;

Τι συμβαίνει με τα φάρμακα;
Υγεία

Όλοι γνωρίζουμε ότι κάποια φάρμακα που χρειαζόμαστε, μερικές φορές δεν υπάρχουν, ιδιαίτερα τα πολύ ακριβά, που προορίζονται για την θεραπεία σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος. Ωστόσο, και άλλα φάρμακα, όχι ακριβά, που χρησιμοποιούνται από πολύ κόσμο, όπως τα αντιβιοτικά ή τα αντιϋπερτασικά, παρουσιάζουν κι’ αυτά από καιρό σε καιρό ελλείψεις σε νοσοκομεία, φαρμακεία και φαρμακαποθήκες.

Αυτό είναι ένα φαινόμενο όχι μόνο ελληνικό ή ευρωπαϊκό, αλλά παγκόσμιο. Δεν οφείλεται μόνο στα μέτρα λιτότητας και την περικοπή δαπανών του κράτους για τα φάρμακα, αλλά κυρίως στην πολιτική των φαρμακοβιομηχανιών, που τα κοστολογούν πολύ πιο πάνω απ’ ό,τι πραγματικά τους έχουν στοιχίσει για την έρευνα και την παραγωγή τους.

Δείτε στα παρακάτω έγγραφα (συνημμένο 1) μια γραφική αναπαράσταση του προβλήματος που ετοιμάστηκε από την Ομάδα των Πρασίνων του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία, μετά από παράκλησή μας, μεταφράστηκε στα ελληνικά για να την χρησιμοποιήσουμε.

Αυτό το γράφημα παρουσιάζει ανάγλυφα και περιληπτικά το πρόβλημα, αλλά και τις προτεινόμενες λύσεις που στην ουσία είναι τα αιτήματα των μη κυβερνητικών οργανώσεων που ασχολούνται με θέματα υγείας, προστασίας ασθενών, καταναλωτών, δικαιωμάτων του ανθρώπου κλπ.

Σ’ αυτή την γωνιά της ιστοσελίδας μας θα βρίσκετε πληροφορίες σχετικές με τα φάρμακα, χρήσιμες στην καθημερινότητά μας, αλλά και νέα για τις εξελίξεις στον τομέα αυτό και τον αγώνα μας να πετύχουμε πρόσβαση στην υγεία και τα φάρμακα για όλους. Ακόμα, θα βρίσκετε πληροφορίες για τα διαφημιζόμενα φάρμακα (πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή) και για το τι πρέπει να γνωρίζετε ώστε να αποφεύγετε τις παρενέργειες τους, καθώς και τι πρέπει να γνωρίζετε για τις απομιμήσεις ή τις αγορές φαρμάκων από το ίντερνετ κλπ.

Αρχίζουμε λοιπόν…

Γνωρίζετε ότι…

 • όταν ένα νέο φάρμακο ανακαλύπτεται από μια εταιρεία, η εφεύρεση αυτή προστατεύεται τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια, βάσει της διεθνούς νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα (χορήγηση πατέντας); Αυτό σημαίνει ότι έχει την αποκλειστικότητα στην παραγωγή και εμπορία του, σε τιμές που καθορίζει η ίδια και οι οποίες είναι υψηλές.
 • η κάθε φαρμακοβιομηχανία αποφασίζει αν θα δώσει άδεια παραγωγής ενός φαρμάκου που δεν έχει λήξει η πατέντα του, και το έχει κάνει σε κάποιες χώρες όπως η Ινδία;
 • το κάθε κράτος, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, με βάση τις διεθνείς συμφωνίες για τα πνευματικά δικαιώματα, μπορεί να προχωρήσει σε παραγωγή ή εισαγωγή ενός φαρμάκου που ακόμα προστατεύεται, χωρίς την άδεια του κατόχου της πατέντας για λόγους που κρίνει το ίδιο. πχ ανεπαρκείς ποσότητες που δεν καλύπτουν τις ανάγκες, ή ακριβές τιμές; Αυτό ονομάζεται ‘υποχρεωτική αδειοδότηση’
 • η χώρα μας επιτρέπει μόνο την εγχώρια παραγωγή και όχι την εισαγωγή τέτοιων προστατευόμενων φαρμάκων;
 • οι φαρμακοβιομηχανίες, απαντώντας στις κατηγορίες ότι οι τιμές τους είναι παράλογα υψηλές, ισχυρίζονται ότι πρέπει να πάρουν πίσω τα χρήματα που επένδυσαν για την έρευνα και τις διαδικασίες παραγωγής ενός φαρμάκου, αλλά δεν αποκαλύπτουν ποτέ πόσα είναι αυτά;

O ισχυρισμός αυτός όμως, δεν αληθεύει, επειδή:

 • Στην έρευνα συμμετέχουν, ή αξιοποιείται η δουλειά πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο
 • η έρευνα των φαρμακοβιομηχανιών για νέα φάρμακα περιορίζεται στην έρευνα για μικρές αλλαγές στην σύνθεση φαρμάκων που ήδη υπάρχουν, ώστε να το παρουσιάσουν σαν νέο και να αποκτήσουν δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης για άλλα 20 χρόνια.
 • μόνο το 10-15% των πωλήσεων φαρμάκων επενδύονται στην έρευνα για νέα φάρμακα.
 • το ίδιο φάρμακο πωλείται σε τιμές που διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, στις διάφορες χώρες. Αυτές, καθορίζονται από τις φαρμακοβιομηχανίες, ανάλογα με το αν οι χώρες είναι ανεπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες. Δείτε τον πίνακα για να καταλάβετε:

Πίνακας σύγκρισης των τιμών των Αντιϊικών Φαρμάκων Άμεσης Δράσης1 για μια θεραπεία 12 εβδομάδων της Ηπατίτιδας Γ (τιμές πώλησης σε νοσοκομεία)

Χώρα

Sofosbuvir (Sovaldi®)

Sofosbuvir +Ledipasvir (Harvoni®)

Daclatasvir

(Daklinza®)

Sofosbuvir + Daclatasvir

 

Ελλάδα

38.191,02€

45 926,4 €

36. 879 €

 

27.377,42 €

30.450 €

 

65.568,44€

38.191,02 Sofosbuvir+

27.377,42 Daclatasvir

Iνδία, Μπαγκλαντέζ,

Μαρόκο, Αίγυπτος

Γενόσημο Sofosbuvir

Γενόσημο Harvoni

 

Γενόσημο Daclatasvir

 

Αντίστοιχα γενόσημα

436 € to 820 €

780 €

 

624 €

Πρόβλεψη για το ελάχιστο κόστος παρασκευής1

91 €

175 €

18 €

109 €

Hill A, van de Ven N, Simmons B, et al. Minimum target price for production of direct-acting antivirals and associated
diagnostics to combat hepatitis C virus. Hepatology. doi : 10.1002/hep.27641

 

 • η ηπατίτιδα Γ είμαι μια νόσος που πλήττει τις μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος χώρες, αλλά και στις ανεπτυγμένες χώρες τα μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος στρώματα.
 • βάσει έρευνας ευρωπαίων επιστημόνων, το 2015, κατέληξε στο ότι το κόστος παραγωγής γενόσημου φαρμάκου με συνδυασμό Sofosbuvir και Daclatasvir, μπορεί να είναι μόλις $200 (226€ περίπου) για θεραπεία 12 εδβομάδων, ενώ στην Ελλάδα αλλά και Γαλλία (μέχρι πρόσφατα) κοστίζει πάνω από 65.000€.

Μπορείτε να την βρείτε εδώ:
https://www.researchgate.net/publication 289712197_Rapid_reductions_in_prices_for_generic_sofosbuvir_and_daclatasvir_to_treat_hepatitis_C

Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Υπεύθυνη Έρευνα & Ανάπτυξη Οικονομικά Προσιτών Φαρμάκων

Μια Πανευρωπαϊκή συμμαχία της Κοινωνίας των Πολιτών

Εμείς στην ΕΚΠΟΙΖΩ, συνειδητοποιώντας το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων, της αύξησης των ανασφάλιστων ατόμων που είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τα φάρμακά τους και αναγκάζονται να διακόψουν την θεραπεία τους ή να την αλλάξουν επιλέγοντας τα φθηνότερα, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με όλες αυτές τις οργανώσεις από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιδρύσαμε όλοι μαζί μια πανευρωπαϊκή συμμαχία, ώστε να ανταλλάσσουμε εμπειρίες, πληροφορίες, τεχνογνωσία, να συντονίζουμε τις ενέργειές μας για να πετύχουμε καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

Ήδη έχουμε κάνει κάποιες κοινές ενέργειες. Μόλις πριν μερικές ημέρες διαμορφώσαμε την κοινή μας Διακήρυξη για την Υπεύθυνη Έρευνα & την Ανάπτυξη Οικονομικά Προσιτών Φαρμάκων (βλ. συνημμένο 2). Προηγουμένως δημοσιεύσαμε ένα κείμενο με τις απόψεις μας για τις αρνητικές επιπτώσεις της Διατλαντικής Συνεργασίας για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (ΤΤΙΡ) στην πρόσβαση όλων στα φάρμακα (βλ. συνημμένο 3). Επίσης, η Ευρωπαϊκή μας Ομοσπονδία (BEUC), έχει δημοσιοποιήσει ένα έγγραφο με τις θέσεις των οργανώσεων καταναλωτών-μελών, της ΕΚΠΟΙΖΩ επίσης, για την πρόσβαση στα φάρμακα. Δείτε εδώ κάποια αποσπάσματα στα ελληνικά, και εδώ, το πλήρες αγγλικό κείμενο (βλ. συνημμένα 4,5).

1 Νέα γενιά φαρμάκων που είναι αποτελεσματικότερα, έχουν λιγότερες παρενέργειες από προηγούμενα, ενώ μπορούν να εκριζώσουν την νόσο σε μεγάλο ποσοστό ασθενών.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά