Πρέπει να σταματήσει η χορήγηση αντιβιοτικών σε υγιή ζώα !

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Πρέπει να σταματήσει η χορήγηση αντιβιοτικών σε υγιή ζώα !

Πρέπει να σταματήσει η χορήγηση αντιβιοτικών σε υγιή ζώα !
Υγεία

Η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά σκοτώνει 25.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Η χρήση αντιβιοτικών δεν πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή των ανθρώπων όταν αρρωσταίνουν. Το ίδιο, λοιπόν, θα πρέπει να ισχύσει και για τα εκτρεφόμενα ζώα.

Σήμερα, στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά, η ΕΚΠΟΙΖΩ ως μέλος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC), συμμετέχει στην εκστρατεία που ξεκίνησε με σκοπό να προτρέψει τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να περιορίσουν την χρήση των αντιβιοτικών στα εκτρεφόμενα ζώα, ώστε να μειωθεί η ανθεκτικότητα των μικροβίων σε αυτά.

Η εκστρατεία αυτή του BEUC πυροδοτήθηκε  από τους ελέγχους που έκαναν οι οργανώσεις-μέλη του σε ωμό κρέας που πωλείται σε 9 ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Γερμανία, το 72%-98% του δείγματος των πουλερικών που ελέγχθηκαν είχαν μολυνθεί με βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Η αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά σημαίνει πως οι λοιμώξεις -ακόμα και οι απλές- θα είναι δύσκολο να θεραπευτούν. Συνεπώς, παρεμβάσεις όπως ένα χειρουργείο ή η χημειοθεραπεία, που βασίζονται στην αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών για την επιτυχία τους, έχουν ήδη γίνει επικίνδυνες. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται τα αντιβιοτικά, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνουν ανθεκτικά τα βακτήρια. Η λανθασμένη ή η υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών στα εκτρεφόμενα ζώα αυξάνουν την αντίσταση των βακτηρίων, η οποία μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου και του φαγητού.

Οι ισχύοντες κανόνες της Ε.Ε. για το θέμα αυτό είναι ανεπαρκείς. Ενώ η χρήση των αντιβιοτικών για την ταχύτερη ανάπτυξη των ζώων απαγορεύθηκε στην Ε.Ε. το 2006,  η χορήγηση αντιβιοτικών  στα ζώα, συνεχίζεται προληπτικά, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ασθένεια, παρόλο που όλη η αγέλη είναι υγιής.

Οι νέες νομοθετικές προτάσεις που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει ξεκάθαρα να απαγορεύουν τη χρήση των αντιβιοτικών στα υγιή ζώα. Το κάθε κράτος-μέλος μπορεί ελεύθερα να θέσει τους δικούς του κανόνες, αλλά χρειαζόμαστε και κανόνες σε επίπεδο της Ε.Ε.

Η Monique Goyens, Γενική Διευθύντρια του BEUC, σχολιάζει:

«Εκτός από το να μην χρησιμοποιούμε πολύ τα αντιβιοτικά και να ακολουθούμε κάποιες συμβουλές στο σπίτι- όπως το πολύ καλό μαγείρεμα του κρέατος- υπάρχει κάτι ακόμα που μπορούμε να κάνουμε σαν καταναλωτές. Είναι πραγματική ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βελτιώσει τα σχέδιά της, τα οποία, ως έχουν, πάσχουν ολοφάνερα από έλλειψη προοπτικής».

«Δεν είναι αργά να εξουδετερώσουμε την ωρολογιακή βόμβα της ανθεκτικότητας, αλλά χρειάζονται σκληρά διορθωτικά μέτρα, και γρήγορα.»

Περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια του BEUC “Μπορούμε να εμπιστευθούμε το κρέας;» θα βρείτε κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά