Συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ για καταχρηστικούς όρους που επιτρέπουν αυθαίρετες αυξήσεις νοσοκομειακών ασφαλίστρων

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ για καταχρηστικούς όρους που επιτρέπουν αυθαίρετες αυξήσεις νοσοκομειακών ασφαλίστρων

Συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ για καταχρηστικούς όρους που επιτρέπουν αυθαίρετες αυξήσεις νοσοκομειακών ασφαλίστρων
Συλλογικές/Ομαδικές Αγωγές

Η ΕΚΠΟΙΖΩ, συνεχίζοντας τον αγώνα της για διαφάνεια στην ιδιωτική ασφάλιση κατέθεσε μία νέα συλλογική αγωγή κατά μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας (GROUPAMAΦΟΙΝΙΞ) για τη χρήση καταχρηστικών όρων στις ασφαλίσεις νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής κάλυψης που επιτρέπουν ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα ασφάλιστρα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τη νομολογία του Αρείου Πάγου, οι ασφαλιστικές εταιρείες οφείλουν να μνημονεύουν στις συμβάσεις τους συγκεκριμένα και εύλογα για τον καταναλωτή κριτήρια, με βάση τα οποία θα επιτρέπεται να αναπροσαρμόζεται κατά τη διάρκεια της σύμβασης το ασφάλιστρο. Την υποχρέωσή τους αυτή καταστρατηγούν σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες, περιοριζόμενες στις συμβάσεις τους σε εντελώς αόριστες αναφορές, που αφήνουν το δρόμο ανοικτό για μονομερή διαμόρφωση του ασφαλίστρου. Έτσι, οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται κάθε χρόνο με σημαντικά μεγαλύτερες και συχνά πολλαπλάσιες του πληθωρισμού αυξήσεις. Ενώ συνάπτουν μία σύμβαση για νοσοκομειακή κάλυψη που θεωρούν ότι μπορούν να ανταποκριθούν με βάση το εισόδημά τους, στην πορεία αιφνιδιάζονται από υπέρμετρες αυξήσεις και η εξυπηρέτηση του συμβολαίου γίνεται δυσβάστακτη.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ θεωρεί ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες, σε περίπτωση που διατηρούν την εύλογη δυνατότητα αναπροσαρμογής του ασφαλίστρου, να ακολουθούν κριτήρια ευρέως προσβάσιμα στο καταναλωτικό κοινό,λ. χ. ο τιμάριθμος.

Με την παραπάνω συλλογική αγωγή η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητά την απαγόρευση τέτοιων όρων που κατά κόρον χρησιμοποιούνται από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η απόφαση που εκδίδεται επί συλλογικής αγωγής ισχύει άλλωστε έναντι όλων των ασφαλιστικών εταιρειών που χρησιμοποιούν τους ίδιους καταχρηστικούς όρους. Η αγωγή θα συζητηθεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών την 4η Μαΐου 2009.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους καταναλωτές που διατηρούν ασφαλιστήρια συμβόλαια τόσο της παραπάνω εταιρείας (GROUPAMAΦΟΙΝΙΞ) όσο και άλλων ασφαλιστικών εταιρειών, να επικοινωνήσουν μαζί της προκειμένου να είναι ακόμα πιο ευρύτερος και αποτελεσματικός ο παραπάνω αγώνας της.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά