Προς ψήφιση το νέο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για τις συλλογικές αγωγές

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Προς ψήφιση το νέο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για τις συλλογικές αγωγές

Προς ψήφιση το νέο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για τις συλλογικές αγωγές
Νέα Δράση
Συλλογικές/Ομαδικές Αγωγές

H Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. συμμετείχε στη νομοπαρασκευαστική ομάδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, στη διαδικασία ενσωμάτωσης της νέας Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 σχετικά με τις συλλογικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών από παράνομες πρακτικές, με σκοπό τη βελτίωση και τον εκσυχρονισμό της διαδικασίας και την κατάργηση της οδηγίας 2009/22. Η Οδηγία αναμένεται να ενσωματωθεί στην εθνική έννομη τάξη το επόμενο άμεσο διάστημα. Η προθεσμία μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο είναι έως την 25η Δεκεμβρίου 2022.

Η συλλογική αγωγή αφορά την αγωγή για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών, με σκοπό την παύση ή την απαγόρευση παραβατικής συμπεριφοράς και την επανόρθωση και/ή αποκατάσταση, όπως αποζημίωση, επισκευή ή μείωση του τιμήματος, ή αμφότερων. Θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας με το ν. 2009/1991, εν συνεχεία ο θεσμός αυτός ενισχύθηκε με τις διατάξεις του ν. 2251/1994 για την προστασία του καταναλωτή, ο οποίος τροποποιείται με τη νέα Οδηγία. Ως νομιμοποιούμενοι φορείς εκπροσώπησης για την άσκηση της συλλογικής αγωγής ανάγονται με το νόμο αυτό οι ενώσεις καταναλωτών.

Η  Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ κατέχει πολυετή πείρα, ως η μοναδική ένωση καταναλωτών που έχει αξιοποιήσει πλήρως το θεσμό με την άσκηση συνολικά 62 συλλογικών αγωγών (όπως ενδεικτικά:κατά Τραπεζών, Τηλεπικοινωνιακών παρόχων, ασφαλιστικών εταιρειών και πρόσφατα κατά της ΔΕΗ).

Τι επιτυγχάνει ο νέος θεσμός της συλλογικής αγωγής:

  • Την ενδυνάμωση των καταναλωτών προκειμένου να ασκούν τα δικαιώματά τους
  • Την τόνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ενώσεις καταναλωτών
  • Τη συμβολή στη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τους εμπόρους που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά 

Κύρια ζητήματα της ενσωμάτωσης της Οδηγίας:

  • Η βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης των καταναλωτών στη δικαιοσύνη
  • Το κόστος και η επαρκής χρηματοδότηση των ενώσεων καταναλωτών για την άσκηση συλλογικής αγωγής
  • Η θέσπιση κανόνων με τους οποίους εξασφαλίζεται ότι είναι διαθέσιμος μηχανισμός συλλογικών αγωγών για την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών
  • Η έγκαιρη ενημέρωση των καταναλωτών προκειμένου να εκφράσουν ρητά ή σιωπηρά τη βούλησή τους να εκπροσωπηθούν στη συλλογική αγωγή
  • Η συμβολή στην ορθή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς στα πλαίσια του ανταγωνισμού

Δείτε το βίντεο μας, στο οποίο οι ενώσεις καταναλωτών καλούμε τις εθνικές αρχές, μέσω της Ευρωπαϊκής μας Ομοσπονδίας BEUC, για την αποτελεσματική ενσωμάτωση της Οδηγίας αναφορικά με την επάρκεια και αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας των καταναλωτών. Το βίντεο διαθέτει και ελληνικούς υπότιτλους. Μπορείτε να τους ενεργοποιήσετε από τις ρυθμίσεις κάτω δεξιά στο βίντεο.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά