Πότε είναι η επόμενη πτήση σας με την Ryanair;

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Πότε είναι η επόμενη πτήση σας με την Ryanair;

Πότε είναι η επόμενη πτήση σας με την Ryanair;
Μετακινήσεις

Αν είναι προγραμματισμένη στο διάστημα Νοεμβρίου 2017 – Μαρτίου 2018 μην είστε και τόσο βέβαιοι ότι θα πραγματοποιήσετε το ταξίδι σας όποτε εσείς θέλετε και με τους κανόνες που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τέτοιες περιπτώσεις!

Κι ’αυτό, γιατί η Ryanair ανακοίνωσε μαζικές ακυρώσεις 18.000 πτήσεων που αφορούν και ταξίδια από-προς Ελλάδα, ενώ είχε προηγηθεί πρώτη ανακοίνωση για μαζικές ακυρώσεις πτήσεων στις 15 Σεπτεμβρίου 2017. Διαπιστώθηκε όμως ότι η εν λόγω εταιρεία δεν τηρούσε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα δικαιώματα των επιβατών της.

Τι ακριβώς έγινε;

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για κάθε ακύρωση πτήσης οι επιβάτες πρέπει να λαμβάνουν γραπτή ενημέρωση με τους κανόνες αποζημίωσης και παροχής βοήθειας, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία αναχώρησης. (Εξαιρούνται οι πτήσεις που πραγματοποιούνται από χώρα εκτός ΕΕ προς χώρα της ΕΕ με αερομεταφορέα χώρας εκτός ΕΕ)

Όμως, η Ryanair δεν είχε ενημερώσει πλήρως και σαφώς τους επιβάτες για τα δικαιώματά τους, αφού στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβαν οι επιβάτες (του πρώτου κύματος ακυρώσεων) η εταιρεία αναφέρει μόνο δύο διαθέσιμες επιλογές για τους καταναλωτές: εναλλακτική πτήση (επαναδρομολόγησή τους) ή επιστροφή χρημάτων. Η δυνατότητα αξίωσης αποζημίωσης ήταν εύκολο να μην γίνει αντιληπτή, αφού έπρεπε να αναζητηθεί, στο κάτω μέρος του μηνύματος, ένας σύνδεσμο που θα οδηγούσε στα σχετικές πληροφορίες.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Στο πλαίσιο της υποχρέωσής της να προτείνει την πρώτη διαθέσιμη πτήση με οποιαδήποτε εταιρεία, η Ryanair πρότεινε μόνο δικές της πτήσεις. Ωστόσο, μετά από παρεμβάσεις ενώσεων καταναλωτών σε Πορτογαλία και άλλες χώρες, υποχρεώθηκε να διορθώσει αυτή την πρακτική στις 29 Σεπτεμβρίου, προτείνοντας πτήσεις και άλλων εταιρειών αλλά και αποζημίωση των επιπλέον εξόδων που είχαν οι επιβάτες της λόγω των ακυρώσεων.

Όμως, υπάρχει και συνέχεια. Σε νέα ανακοίνωσή της προς όσους επηρεάζονται τόσο από το πρώτο όσο και από το δεύτερο κύμα των ακυρώσεων, και πάλι η Ryanair δεν αναφέρει τη λέξη «αποζημίωση». Παρέχει μόνο έναν σύνδεσμο που οδηγεί σε ένα έντυπο καταγγελίας «για τον χειρισμό αξιώσεων σύμφωνα με το EU261» και παράλληλα, κουπόνια των € 40 ευρώ που δεν είναι σαφές τι μπορεί να σημαίνει το να δεχτεί κάποιος αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο που καθορίζεται από την Ryanair.

Από τα παραπάνω, φαίνεται ότι η Ryanair να προσπαθεί προκαταβολικά να αποθαρρύνει τους καταναλωτές από την άσκηση αξιώσεων αποζημίωσης τους.

Τι πρέπει να γνωρίζετε και τι πρέπει να κάνετε εσείς;

  1. Ενημερωθείτε για τα αεροπορικά σας δικαιώματα εδώ
  2. Σε περίπτωση αμφιβολίας απευθυνθείτε στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Τηλ: 2108916000, E-mail: ypa@hcaa.gr αναφέροντας το πρόβλημά σας
  3. Για καταγγελίες επικοινωνήστε μαζί μας στο Τηλ: 2103304444, Email: info@ekpizo.gr
  4. Περιμένετε! Σύντομα θα έχουμε δωρεάν διαθέσιμη εφαρμογή για κινητά ώστε να ελέγχετε επί τόπου τα δικαιώματα σας, σε περίπτωση καθυστέρησης- ακύρωσης της πτήσης - απώλειας αποσκευής.
Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά