Διατροφή

Διατροφή
Διατροφή

Το έργο μας στον τομέα της διατροφής, υπήρξε πολυδιάστατο και κορυφώθηκε κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1990, με δράσεις ενημέρωσης των καταναλωτών για την ποιότητα-ασφάλεια των τροφίμων, την προώθηση της υγιεινής διατροφής και ειδικότερα της μεσογειακής διατροφής, αλλά και την βελτίωση της σχετικής νομοθεσίας. Μετά το 2000, οι σχετικές δραστηριότητες βαθμιαία ατόνησαν λόγω έλλειψης πόρων. Σήμερα, έχοντας περιοριστεί στο ελάχιστο, αφορούν κυρίως συμμετοχές σε ομάδες εργασίας, σε διαβουλεύσεις και παρεμβάσεις στις αρμόδιες εθνικές- κοινοτικές αρχές για βελτίωση της νομοθεσίας. Στα πλαίσια του έργου μας αυτού, πραγματοποιήθηκαν:

  • Μποϋκοτάζ εναντίον γαλακτοβιομηχανιών με τιμή γάλακτος άνω του 1€ το λίτροΠραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2008 σε συνεργασία με την πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών και την συμμετοχή των 18 ενώσεων μελών της. Υπήρξε το επιτυχέστερο μποϋκοτάζ από άποψη γνωστοποίησης, συμμετοχής καταναλωτών, δημοσιότητας και αποτελεσμάτων. Προκάλεσε την μείωση της τιμής του γάλακτος και την εμφάνιση διαφόρων προσφορών, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε συνάντηση με αντικείμενο την ενημέρωση του για τα προβλήματα των καταναλωτών.
  • Πολυάριθμες ομιλίες σε μαθητές, γονείς, συλλόγους, συνέδρια, καθώς και στα μέλη μας με θέματα όπως η υγιεινή διατροφή, μεσογειακή διατροφή, διατροφή και υγεία, τα πρόσθετα στα τρόφιμα, βλαβερές ουσίες στα τρόφιμα, γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα κλπ.
  • Διενέργεια σεμιναρίων για τα μέλη της ΕΚΠΟΙΖΩ με θέμα "Πώς να επιλέξω το καλύτερο" π.χ. ψωμί-αρτοσκευάσματα, ελαιόλαδο, κρασί, βιολογικά προϊόντα κλπ.
  • Διάφορες έρευνες, όπως οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών, σχολικά κυλικεία, θερμοκρασία στους καταψύκτες των σούπερ μάρκετ, έλεγχος παρουσίας αφλατοξινών σε ξηρούς καρπούς, έλεγχος για παρουσία γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην ελληνική αγορά κλπ.
  • Συγγραφή βιβλίων και φυλλαδίων, όπως "Το κρέας στην διατροφή μας", "Διατροφή και καρκίνος", "Τα πρόσθετα στα τρόφιμα", "Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα", και διάφορα άλλα για την διατροφή του παιδιού, την νοθεία στα τρόφιμα, τις βλαβερές ουσίες στα τρόφιμα, την βιολογική γεωργία, το ελαιόλαδο κλπ.
  • Αρθρογραφία στο περιοδικό της ΕΚΠΟΙΖΩ, εφημερίδες, άλλα περιοδικά.
  • Διενέργεια εκδηλώσεων και συνεντεύξεων τύπου, με αφορμή επίκαιρα θέματα, διατροφικά σκάνδαλα, αποτελέσματα των ελέγχων-ερευνών της ΕΚΠΟΙΖΩ.
  • Συμμετοχή σε επιτροπές και ομάδες εργασίας, όπως στην Εθνική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής, σε διάφορες τεχνικές επιτροπές του ΕΛΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης), σε Συμβούλια Ελέγχου/Πιστοποίησης διαφόρων ιδιωτικών οργανισμών Πιστοποίησης Τροφίμων, καθώς και σε αντίστοιχες ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής (BEUC) και διεθνούς Οργάνωσης(CI) καταναλωτών.
  • Παρεμβάσεις για βελτίωση της νομοθεσίας, οι οποίες είναι συστηματική συμμετοχή σε διαβουλεύσεις εθνικών-κοινοτικών νομοσχεδίων σχετικών με τρόφιμα, καθώς και αποστολή επιστολών στις εθνικές-κοινοτικές αρχές.
  • Εργαστηριακός έλεγχος τροφίμων. Υπήρξε η σημαντικότερη δράση της ΕΚΠΟΙΖΩ στον τομέα των τροφίμων, από την άποψη της δημοσιότητας, της αρνητικής αντίδρασης των αρμόδιων αρχών και των παραγωγών, αλλά και των βελτιώσεων στην νομοθεσία. Μεταξύ 1992-1998 πραγματοποιήθηκαν 9 εργαστηριακοί έλεγχοι τροφίμων, από όλες τις ενώσεις καταναλωτών των 15 κρατών-μελών της ΕΟΚ με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος τους ήταν ο προσδιορισμός της ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων στις ευρωπαϊκές χώρες και η σύγκριση μεταξύ τους. Έγιναν έλεγχοι για την παρουσία μικροβίων στο νωπό κοτόπουλο και ψάρι, για την παρουσία νιτρικών σε λαχανικά, για την παρουσία αντιβιοτικών και ορμονών στο κρέας, για τις θερμίδες και ποιότητα των τροφίμων fast food, για την νοθεία στο ελαιόλαδο και τα χαρακτηριστικά του, την περιεκτικότητα του ζαμπόν σε νερό, κλπ.

Οι μικροβιολογικοί έλεγχοι έγιναν στο εργαστήριο της ΕΚΠΟΙΖΩ, ενώ οι λοιποί σε εργαστήρια του εξωτερικού. Τα αποτελέσματα όλων των μικροβιολογικών ελέγχων στην χώρα μας, έδειξαν ότι δεν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής κατά την παρασκευή-διακίνηση τροφίμων, με αποτέλεσμα να θεσπισθούν διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως η κατάργηση φύλαξης-διακίνησης των ψαριών σε ξύλινα κιβώτια. Παράλληλα, ξεκίνησε ο κρατικός έλεγχος της παρουσίας νιτρικών στα λαχανικά, μετά τα πολύ αρνητικά ευρήματα του δικού μας ελέγχου.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά