Μια ‘μαργαρίτα’ στα... καλλυντικά σας!

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Μια ‘μαργαρίτα’ στα... καλλυντικά σας!

Μια ‘μαργαρίτα’ στα... καλλυντικά σας!
Νέα Δράση
Προϊόντα/Υπηρεσίες

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα μπορούμε, από τα τέλη Οκτωβρίου 2021, να βρίσκουμε σε όλα τα καλλυντικά, το οικολογικό σήμα της ΕΕ (ecolabel), δηλαδή την περίφημη ‘μαργαρίτα’ της εικόνας, που δηλώνει ότι το προϊόν που την έχει, είναι καλύτερο για την υγεία μας και το περιβάλλον.

Κι’ αυτό γιατί έχει παρασκευαστεί με τις λιγότερο επιβλαβείς ουσίες που έχουμε μέχρι τώρα στην διάθεσή μας, αλλά και επειδή η διαδικασία παραγωγής-διάθεσης-χρήσης τους έχουν την μικρότερη αρνητική επίδραση στο περιβάλλον.

Ίσως δεν είναι αρκετά γνωστό ότι τα καλλυντικά περιέχουν τοξικές χημικές ενώσεις, αλλά όσα έχουν το οικολογικό σήμα δεν θα περιέχουν τις ακόλουθες επιβαλβείς ουσίες:

  • Χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές ή είναι ύποπτες γι’ αυτό. Επειδή μιμούνται τις φυσικές ορμόνες μας, μπορούν και παίρνουν την θέση τους στις ειδικές υποδοχές των κυτάρων. Αποτέλεσμα; οι ορμόνες μας, μη βρίσκοντας την θέση τους,δεν μπορούν να δράσουν και έχουμε διάφορες αρνητικές καταστάσεις, όπως υπογονιμότητα ή και στειρότητα, μεταλλάξεις και καρκίνους, δυσπλασίες των γεννητικών οργάνων, ακόμα και παχυσαρκία ή πνευματική νωθρότητα.
  • Νανοϋλικά, τα οποία έχουν κάνει τελευταία την εμφάνισή τους και δεν είναι ακόμα δυνατόν να ελεγχθεί πλήρως το πόσο επικίνδυνα είναι. Υπάρχουν μόνο στοιχεία για κάποια απ’ αυτά, έτσι επιτρέπονται μόνο εκείνα που αναφέρονται ως ασφαλή αλλά σε συγκεκριμένα όρια
  • ‘Αιώνιες χημικές ουσίες’ ή υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες ουσίες. Είναι πολύ ανθεκτικές, αποικοδομούνται πολύ αργά ή και καθόλου, μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις μόλις βρεθούν στο περιβάλλον και έχουν εντοπιστεί στον άνθρωπο και την άγρια ζωή. Είναι τοξικές και έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας, ωστόσο η γνώση μας για πολλές απ’ αυτές είναι ακόμα περιορισμένες
  • Αρώματα σε προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για παιδιά ή διατίθενται στην αγορά ως ‘ήπια/ευαίσθητα’. Για τα υπόλοιπα καλλυντικά, τα αρώματα επιτρέπονται εκτός από εκείνα που προσδιορίζονται ως αλλεργιογόνα για τον άνθρωπο πάνω από συγκεκριμένες συγκεντρώσεις(0,01% για τα καλλυντικά που αφαιρούνατι μετά την χρήση και 0,001% για τα καλλυντικά που παραμένουν)
  • Χρωστικές και συντηρητικά που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική δερματική αντίδραση, αλλεργία ή συμπτώματα άσθματος: Περιλαμβάνονται οι ισοθειαζολινόνες, οι οποίες εκτός από ευαισθητοποιητικές ουσίες είναι ύποπτες επειδή είναι τοξικές για το υδάτινο περιβάλλον.
  • Φθαλικές ενώσεις: ορισμένες απ’ αυτές, είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες,ή ενοχοποιούνται για κάτι τέτοιοι ή μπορεί να έχουν άλλες επικίνδυνες ιδιότητες. Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμένες γνώσεις για ορισμένες, όλες έχουν την ίδια χημική δομή, επομένως το οικολογικό σήμα της ΕΕ έχει περιορίσει ολόκληρη την ομάδα ακολουθώντας μια προληπτική προσέγγιση.
  • Μικροπλαστικά: Πρόκειται για μικροσκοπικά τοξικά πλαστικά (με διάμετρο κάτω των 5 χιλιοστών) Χρησιμοποιούνται ευρέως στα καλλυντικά και σε άλλα καταναλωτικά προϊόντα. Όπως γνωρίζουμε, καταλήγουν στην θάλασσα και στους διάφορους θαλάσσιους οργανισμούς, μπαίνοντας έτσι στην τροφική μας αλυσίδα.

Αυτές οι τοξικές ουσίες καταλήγουν όπως είπαμε στο περιβάλλον και προσλαμβάνονται από τους υδρόβιους οργανισμούς με αρνητικές επιπτώσεις στους ίδιους αλλά και σε μας τους ανθρώπους όταν τους τρώμε.

Η ‘μαργαρίτα’ λοιπόν στα καλλυντικά μας, με τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές του οικολογικού σήματος, επιβάλλει:

  • Τα συστατικά τους να διασπώνται καλύτερα όταν καταλήγουν σε θάλασσες και ποτάμια, γεγονός που τα κάνει λιγότερο τοξικά
  • Λιγότερη και καλύτερη συσκευασία, δηλαδή να έχει την ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα, να είναι ανακυκλώσιμη και να ξαναγεμίζεται
  • Εγγύηση ότι το προϊόν ικανοποιεί συγκεκριμένα κριτήρια ποιότητας και ικανοποίησης των χρηστών του,αφού απαιτεί εργαστηριακούς ελέγχους ή έρευνες ικανοποίησης χρηστών, όπου δεν υπάρχουν εργαστηριακοί έλεγχοι
  • Τέλος, η ‘μαργαρίτα’, αποτελεί ένα αξιόπιστο εργαλείο για τον διαχωρισμό των πραγματικά οικολογικών προϊόντων από όσα ισχυρίζονται ότι είναι τέτοια χωρίς να είναι πραγματικά

Έτσι λοιπόν, μπορούμε με βεβαιότητα να επιλέξουμε τα ασφαλέστερα καλλυντικά, για την υγεία μας και το περιβάλλον, αναζητώντας την... ‘μαργαρίτα’ στην συσκευασία τους.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το ECOLABEL στο επισυναπτόμενο ενημερωτικό φυλλάδιο.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά