Η ΕΚΠΟΙΖΩ χαιρετίζει την ολοκλήρωση από τη ΡΑΕ του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Η ΕΚΠΟΙΖΩ χαιρετίζει την ολοκλήρωση από τη ΡΑΕ του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών

Η ΕΚΠΟΙΖΩ χαιρετίζει την ολοκλήρωση από τη ΡΑΕ του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών
Νέα Δράση
Ενέργεια

Η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) στα πλαίσια της πιλοτικής διάθεσης του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών και συγκεκριμένα της Διαδικτυακής Εφαρμογής ειδικού σκοπού, υπό την αιγίδα της, απέστειλε επιστολή στην ΕΚΠΟΙΖΩ, με σκοπό τις προτάσεις/παρεμβάσεις των κοινωνικών εταίρων, ως προς την 1η έκδοση του Εργαλείου. Πεδίο εφαρμογής του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών είναι τα τιμολόγια Μικρών Πελατών Χαμηλής Τάσης ηλεκτρικής ενέργειας (οι Οικιακοί πελάτες, καθώς και οι Επαγγελματικοί πελάτες με παροχές που δεν ξεπερνούν τα 25 kVA σε εγκατεστημένη ισχύ) και τα οικιακά και εμπορικά τιμολόγια Τελικών Πελατών φυσικού αερίου. Σκοπός του εν λόγω Εργαλείου είναι η διασφάλιση των κανόνων διαφάνειας, η ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών και η καλύτερη προσέγγιση των πραγματικών αναγκών τους.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ, όπως έχει επισημάνει και στο παρελθόν, κατόπιν καταγγελιών που έχει δεχθεί από καταναλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται σχετικά με την παρουσίαση των τιμολογίων προμήθειας, την αδυναμία κατανόησης της σχετικής μεθοδολογίας, την παραπλάνησή τους ως προς το πραγματικό κόστος που συνεπάγεται η από μέρους τους κατανάλωση ενέργειας και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν της σύγκρισης των προσφορών των προμηθευτών, θεωρεί ότι, η λειτουργία ενός εργαλείου σύγκρισης τιμών υπό την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ΡΑΕ θεωρείται επιβεβλημένη, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική άσκηση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και η προστασία τους από αθέμιτες πρακτικές. Οι ενεργειακές υπηρεσίες έχουν θεμελιώδη σημασία για τη διαφύλαξη της ευημερίας των καταναλωτών συμπεριλαμβανομένων και των ευάλωτων, καθ’ότι επιτρέπει στους καταναλωτές να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην κοινωνική ένταξη, αλλά και στην ευημερία της Κοινωνίας εν γένει.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι Έλληνες καταναλωτές να απολαύουν τα ίδια οφέλη των διαδικτυακών Εργαλείων Σύγκρισης Τιμών, όπως η πλειοψηφία των Ευρωπαίων καταναλωτών ήδη κάνει χρήση, μέσω των δικών τους Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, οι οποίες έχουν αναπτύξει τα δικά τους Εργαλεία Σύγκρισης Τιμών. Τα εν λόγω Εργαλεία, υπό την εποπτεία και την αιγίδα των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, διευκολύνουν την παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές και συμβάλουν στην ανεξάρτητη εκτίμηση του κόστους της παροχής υπηρεσίας ως προς την επιλογή προμηθευτή. Επίσης, συντείνουν στην επίτευξη της διασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού στη λιανική αγορά και της υιοθέτησης ελκυστικών προϊόντων από τους προμηθευτές στα πλαίσια της διαφάνειας, προσβασιμότητας, πληρότητας των πληροφοριών, όπως, επίσης, της απλότητας και σαφήνειας των χρεώσεων και προσφορών, ώστε οι καταναλωτές να επιλέγουν τα καλύτερα πακέτα της αγοράς που ταιριάζουν στο προφίλ τους και να επωφελούνται στο έπακρο στις ενεργειακές τους ανάγκες.

Ειδικότερα ο καταναλωτής μέσω του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών της ΡΑΕ μπορεί:

  1. Να αναζητήσει τα διαθέσιμα ενεργειακά προϊόντα και να ενημερωθεί για τα αναλυτικά χαρακτηριστικά τους.
  2. Να ενημερωθεί για τις εταιρείες και τις προσφορές τους.
  3. Να επιλέξει ευκολότερα τα ενεργειακά προϊόντα που αρμόζουν στις δικές του ανάγκες.
  4. Να συγκρίνει τα διαθέσιμα ενεργειακά προϊόντα ως προς τα χαρακτηριστικά και το κόστος τους.
  5. Να εξοικονομήσει χρόνο αναζήτησης της πληροφορίας και σύγκρισης προσφορών.
  6. Να έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα δημοσιευμένα τιμολόγια όλων των προμηθευτών ενέργειας.
  7. Να ενημερωθεί για γενικές πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με προσφορές και πρόσθετες παροχές, που εμπίπτουν στο σκοπό του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών.
  8. Να πληροφορηθεί για τις εκπτώσεις των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) στο πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών.
  9. Να υπολογίσει το κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που αποτελούν μέρος του συνολικού κόστους ενέργειας.
Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά