Ψευδοεφεδρίνη: Ο κίνδυνος ενός αποσυμφορητικού

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Ψευδοεφεδρίνη: Ο κίνδυνος ενός αποσυμφορητικού

Ψευδοεφεδρίνη: Ο κίνδυνος ενός αποσυμφορητικού
Νέα Δράση
Υγεία

Είναι η εποχή του κρυολογήματος και της  δύσκολης αναπνοής λόγω συμφόρησης της μύτης, και είναι φυσικό να καταφεύγουμε σε διάφορα αποσυμφορητικά φάρμακα, αλλά χρειάζεται προσοχή, επειδή κάποια περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται ψευδοεφεδρίνη.

Τα φάρμακα που  την περιέχουν χρησιμοποιούνται μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για την θεραπεία των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης, όπως πονοκέφαλος, πυρετός και πόνος, ρινίτιδα αλλεργική ή λόγω φλεγμονής. Επίσης, χρησιμοποιείται  σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ για τη θεραπεία της φλεγμονής του μέσου ωτός λόγω ξαφνικών αλλαγών στην πίεση του αέρα.

Ποια είναι η δράση της και οι κίνδυνοι;

Πυροδοτεί  την σύσπαση των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απελευθέρωση ορού από τα αγγεία της μύτης και έτσι να μειώνεται το οίδημα και η παραγωγή βλέννης από τον βλεννογόνο.

Όμως γιατί χρειάζεται προσοχή; Επειδή μπορεί να προκαλέσει κάποιες, σπάνιες είναι η αλήθεια, καταστάσεις[1], οι οποίες περιλαμβάνουν μειωμένη αιμάτωση του εγκεφάλου, με ενδεχόμενες σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Ωστόσο, με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, τα συμπτώματα αυτά, συνήθως υποχωρούν.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, τα φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση που είναι σοβαρή ή δεν μπορεί να ρυθμιστεί, ή από άλλους  με σοβαρή οξεία ή χρόνια νεφρική νόσο ή ανεπάρκεια.

Εμείς, κάνοντας μια σύντομη έρευνα, είδαμε ότι στην ελληνική αγορά ,τα φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη είναι: Aerinaze, Aspirin Complex, Nurofen Cold and Flu, ενώ στην ευρωπαϊκή αγορά κυκλοφορούν επιπλέον τα Actifed, Clarinase, Humex rhume.

Αν τα χρησιμοποιείτε και αισθανθείτε έντονο πονοκέφαλο με ξαφνική έναρξη, αδιαθεσία, κάνετε εμετό, έχετε σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις και οπτικές διαταραχές, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια, χρειάζεται να κάνετε το συντομότερο θεραπεία.

Καταλήγοντας, για αποφυγή περιπετειών, καλύτερα να ρωτάτε τον φαρμακοποιό σας αν το αποσυμφορητικό που αγοράζετε περιέχει ψευδοεφεδρίνη, και αν ναι, να σας συστήσει κάποιο άλλο.

Αυτές οι οδηγίες, είναι αποτέλεσμα μελέτης όλων των διαθέσιμων  επιστημονικών δεδομένων, που περιλαμβάνουν και δεδομένα για την ασφάλεια της ψευδοεφεδρίνης και μετά την κυκλοφορία της στην αγορά. Και προβλέπεται να βελτιωθούν οι παρεχόμενες πληροφορίες για τα φάρμακα που την περιέχουν, σχετικά με την πρόκληση των επικίνδυνων καταστάσεων που αυτή προκαλεί.




[1] Προκαλούνται τα σύνδρομα «Οπίσθια Αναστρέψιμη Εγκεφαλοπάθεια (Posterior Reversible Encephalopathy Syndrome -PRES) και «Αναστρέψιμη Εγκεφαλική Αγγειοσύσπαση ( Reversible Cerebral Vasoconstriction Syndrome   RCVS).

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά