Ποια ηλεκτρική συσκευή αγόρασα τελικά; Με ενεργειακή απόδοση Α+++ ή...C;

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Ποια ηλεκτρική συσκευή αγόρασα τελικά; Με ενεργειακή απόδοση Α+++ ή...C;

Ποια ηλεκτρική συσκευή αγόρασα τελικά;  Με ενεργειακή απόδοση Α+++ ή...C;
Νέα Δράση
Ενέργεια

Μήπως παραγγείλατε κάποια ηλεκτρική συσκευή και βρήκατε 2 ετικέτες μέσα στην συσκευασία;

Ελπίζουμε ότι η παραγγελία σας έφτασε έγκαιρα στα χέρια σας, παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν ειδικά τώρα στις γιορτές... αλλά καθώς ανοίξατε την συσκευασία, βρήκατε δύο ενεργειακές ετικέτες: την λίγο πολύ γνωστή (που παρουσιάζει την ενεργειακή απόδοση του προϊόντος με βάση την κλίμακα Α+++ έως G) και μια νέα (που παρουσιάζει την ενεργειακή απόδοση του ίδιοι προϊόντος με βάση την αναθεωρημένη κλίμακα Α έως G).

Και φυσικά αναρρωτιέστε ποια συσκευή τελικά παραγγείλατε, με ποια ενεργειακή απόδοση και που είναι το λάθος!

Δεν κάνατε όμως λάθος. Ούτε εσείς ούτε ο πωλητής!

Δεν μπορούσατε να δείτε την νέα ενεργειακή ετικέτα κατά την παραγγελία σας,επειδή απλούστατα αυτή δεν  εμφανίζεται ούτε στα φυσικά, ούτε στα ηλεκτρονικά καταστήματα από όπου γίνονται οι ηλεκτρονικές παραγγελίες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτηματικά στον καταναλωτή.

Αλλά τελικά... τι ενεργειακή απόδοση έχει η συσκευή που αγοράσατε;

Αν είχατε διαλέξει μια συσκευή της τάξης Α+++ και στην νέα ενεργειακή ετικέτα φαίνεται ότι ταξινομείται στην τάξη C, μην αμφιβάλλετε για την  καλή ενεργειακή απόδοση της συσκευής που επιλέξατε.

Δεν έχει αλλάξει το προϊόν που διαλέξατε, απλά είναι πιθανόν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο ετικετών για το ίδιο προϊόν που προκύπτουν από τις αναθεωρημένες απαιτήσεις της νέας ενεργειακής ετικέτας, όπου κάποιοι μέθοδοι υπολογισμού των ενεργειακών χαρακτηριστικών τους έχουν αλλάξει.

Η νέα ετικέτα, θα παρέχει ακριβείς, εύκολα αναγνωρίσιμες και συγκρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας, τις επιδόσεις και άλλα βασικά χαρακτηριστικά των οικιακών συσκευών.

Γιατί υπάρχουν και οι δύο ετικέτες;

Αυτό συμβαίνει διότι βρισκόμαστε στην μεταβατική περίοδο, όπου η ενεργειακή ετικέτα διαδοχικά και σταδιακά στις διάφορες ηλεκτρικές συσκευές θα αλλάξει. Να σημειωθεί εδώ, ότι η μεταβατική περίοδος είναι από τον Νοέμβριο 2020 έως τον Μάρτιο 2021.

Πότε θα εμφανίζεται κανονικά η νέα ετικέτα;

Αρχικά, λοιπόν, η νέα ετικέτα θα εφαρμοστεί στις ακόλουθες πέντε ομάδες προϊόντων και θα εμφανίζεται στα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα την χρονική περίοδο που φαίνεται παρακάτω αντίστοιχα για κάθε κατηγορία προϊόντων:

  1. Ψυγεία οικιακής χρήσης και ψυγεία συντήρησης κρασιού: Από την 1η Μαρτίου 2021.
  2. Πλυντήρια πιάτων: Από την 1η Μαρτίου 2021.
  3. Πλυντήρια ρούχων και στεγνωτήρια: Από την 1η Μαρτίου 2021.
  4. Οθόνες: Από την 1η Μαρτίου 2021.
  5. Πηγές φωτός (λαμπτήρες): Από την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Είναι λίγο περίπλοκα τα πράγματα...και η Ε. Επιτροπή, προκειμένου να διευκολύνει την γνωστοποίηση αλλά κυρίως την κατανόηση της νέας ενεργειακής ετικέτας, έχει χρηματοδοτήσει 2 μεγάλα προγράμματα, το BELT και το LABEL2020.

Το πρόγραμμα BELT (BoostEnergyLabelTakeup), στο οποίο συμμετέχει η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, αποσκοπεί στην ενημέρωση και διευκόλυνση όλων των ενδιαφερόμενων μερών, από τον κατασκευαστή μέχρι τον καταναλωτή, για τις αλλαγές στην ενεργειακή ετικέτα των ηλεκτρικών συσκευών και την ομαλή μετάβαση από την τρέχουσα στην νέα.

Και δύο λόγια για την ιστορία: Παλιότερα, η ενεργειακή ετικέτα ήταν ίδια με την...νέα, δηλαδή δεν είχε τις κλίμακες με τους σταυρούς (Α+++, Α+ κλπ) αλλά μόνο Α, Β έωςG.

Είμασταν αντίθετες όλες οι ενώσεις καταναλωτών της ΕΕ σ’ αυτήν την αλλαγή, θεωρώντας ότι θα δημιουργούσε σύγχυση.

Μπορούμε να πούμε ότι εισακουστήκαμε έστω... και μετά από μια 10ετία;

Για περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την σελίδα εδώ, όπου υπάρχει ενημερωτικό υλικό. Ταυτόχρονα, μπορούν να βρουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ εδώ

 

Το έργο BELT έλαβε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης αριθ. 847043. Η αποκλειστική ευθύνη για αυτό το περιεχόμενο βαρύνει τους συγγραφείς. Δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε το EASME, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευθύνονται για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά