Άλλη μία επιτυχία της ΕΚΠΟΙΖΩ: Κατάργηση του ενός (1) ευρώ στους έντυπους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Άλλη μία επιτυχία της ΕΚΠΟΙΖΩ: Κατάργηση του ενός (1) ευρώ στους έντυπους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Άλλη μία επιτυχία της ΕΚΠΟΙΖΩ: Κατάργηση του ενός (1) ευρώ στους έντυπους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Νέα Δράση
Ενέργεια

Η ΕΚΠΟΙΖΩ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών - ΠΟΜΕΚ “Η Παρέμβαση”είχαν λάβει στο παρελθόν πλήθος καταγγελιών/διαμαρτυριών από καταναλωτές, λόγω της επιβολής από τη ΔΕΗ της χρέωσης ενός (1) ευρώ (συν 24% ΦΠΑ) στους πελάτες της για την έκδοση και αποστολή των έγχαρτων λογαριασμών της, η οποία είχε τεθεί σε εφαρμογή από 1/12/2018, κατόπιν σχετικής απόφασης του ΔΣ της και ίσχυε έως 23/03/2020.

Η ενέργεια αυτή της ΔΕΗ, όπως είχαν επισημάνει με τις επιστολές τους, η ΕΚΠΟΙΖΩ και η ΠΟΜΕΚ, ήταν παράνομη καταχρηστική και αντισυμβατική, διότι αποτελεί βασική συμβατική υποχρέωση του προμηθευτή η ατελώς αποστολή έγχαρτου λογαριασμού. Η μετακύλιση στον καταναλωτή χρεώσεων για υπηρεσίες, που δυνάμει της κείμενης νομοθεσίας παρέχονται υποχρεωτικώς χωρίς επιβάρυνση, παραβιάζει πολλαπλώς τη νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή, καθώς και τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Επίσης, είχαν επισημάνει ότι με την εν λόγω χρέωση αγνοούνται και τιμωρούνται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες συχνά είναι και οικονομικά ασθενέστερες, καθ’ ότι στερούνται απολύτως της δυνατότητας πρόσβασης σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Η ΔΕΗ μέσω των ευνοϊκών μέτρων που ανακοίνωσε λόγω της πανδημίας από 23/04/2020 είχε προβεί στην αναστολή της εν λόγω χρέωσης έως 30/09/2020. Η ΕΚΠΟΙΖΩ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών ΠΟΜΕΚ “Η Παρέμβαση” είχαν αποστείλει επιστολή στη ΔΕΗ στις 24/04/2020 στην οποία είχαν επισημάνει ότι, θεωρούν επιβεβλημένη την κατάργησή της και μετά την πάροδο της ανωτέρου περιόδου για τους λόγους που και στο παρελθόν μέσω επιστολής τους είχαν ρητά αναφέρει.  Στην απαντητική της επιστολή η ΔΕΗ ανέφερε ότι, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αντικατάστασης του μέτρου της χρέωσης του ενός (1) ευρώ με άλλα ισοδύναμα μέτρα, στα πλαίσια της νέας τιμολογιακής πολιτικής της το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Πράγματι, η ΔΕΗ προέβη, από 1/10/2020, στην κατάργηση της εν λόγω χρέωσης και επιπροσθέτως προχώρησε, από 1/10/2020 έως 31/12/2020, τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους οικιακούς πελάτες, που λαμβάνουν ηλεκτρονικά τον λογαριασμό τους, στην έκπτωση 10€ για τους διμηνιαίους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και 5€ για τους μηνιαίους, η οποία αποτελεί μέρος των νέων μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης που ανακοίνωσε πρόσφατα λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Η  ΕΚΠΟΙΖΩ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών ΠΟΜΕΚ “Η Παρέμβαση” θεωρούν ότι, το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί τη βάση για την ορθολογικότερη μετάβαση σε καθεστώς ηλεκτρονικών πληρωμών, έτσι ώστε να:

  • παρέχονται ατελώς οι έγχαρτοι λογαριασμοί κατά τα οριζόμενα στη νομοθεσία
  • προστατεύονται οι καταναλωτές από δυσανάλογες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος
  • τηρούνται οι συμβατικές υποχρεώσεις
  • παρέχονται κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών
Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά