Μολυσμένα αυγά και...κατοικίδια

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Μολυσμένα αυγά και...κατοικίδια

Μολυσμένα αυγά και...κατοικίδια
Διατροφή

Τι σχέση μπορεί να έχουν; Εκ πρώτης όψεως καμμία...ωστόσο έχουν. Πρόκειται για το εντομοκτόνο Fipronil, το οποίο βρέθηκε να έχει χρησιμοποιηθεί παράνομα στα ορνιθοτροφεία και μόλυνε τα αυγά, όπως θα δείτε στο δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ αλλά χρησιμοποιείται νόμιμα και για την καταπολέμηση διαφόρων παρασίτων στα κατοικίδια ζώα μας, στο γκαζόν κλπ.

Ωστόσο, μην πανικοβάλλεστε! Ο κίνδυνος από την κατανάλωση μολυσμένων αυγών είναι σχεδόν αμελητέος, αφού ένα παιδί θα πρέπει να φάει περίπου 2 μολυσμένα αυγά την ημέρα, ενώ ένας ενήλικος 7 χωρίς να αγγίξει το ανώτατο όριο που θεωρείται ασφαλές από τους επιστήμονες. Εκτός αυτού, στην χώρα μας, όπως έδειξαν οι μέχρι τώρα έλεγχοι, βρέθηκαν μόνο προϊόντα αυγού για βιομηχανική χρήση.

Τι ακριβώς έγινε λοιπόν;

Όσοι στην διάρκεια των διακοπών σας δεν είχατε διαρρήξει την σχέση σας με την ενημέρωση, ίσως αντιληφθήκατε το νέο διατροφικό σκάνδαλο που μάθαμε στις αρχές Αυγούστου: αυγά από την Ολλανδία, βρέθηκαν να περιέχουν το απαγορευμένο για χρήση σε τρόφιμα εντομοκτόνο Fipronil.Επειδή είναι πολύ αποτελεσματικό και καταπολεμά πολλά έντομα και παράσιτα ζώων και φυτών, το είχαν παράνομα προσθέσει σε ένα εγκεκριμένο υλικό καθαρισμού και απολύμανσης των ορνιθοτροφείων. Αποτέλεσμα; μολύνθηκαν τα πουλερικά και η ουσία αυτή πέρασε και στα αυγά.Το κακό είναι ότι, ενώ οι Ολλανδικές αρχές είχαν μια ανώνυμη καταγγελιά για την παράνομη χρήση του Fipronil από τον Νοέμβριο του 2016,ειδοποίησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα λοιπά κράτη-μέλη 10 μήνες μετά!

Έχουν ήδη γίνει συλλήψεις των ιδιοκτητών στην Ολλανδία,οι οποίοι διώκονται ποινικά, καταστράφηκαν εκατομμύρια αυγά και πουλερικά ενώ έκλεισαν πολλά ορνιθοτροφεία. Η ενημέρωση μέσω του Συστήματος Έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ, είχε σαν αποτέλεσμα ελέγχους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και στην δική μας, με παράλληλη ανάκληση ή απαγόρευση εισαγωγής αυγών από την Ολλανδία.Οι οικονομικές επιπτώσεις της υπόθεσης αυτής, δεν είναι ακόμα γνωστές, αρκετοί όμως τις υπολογίζουν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Μην βιαστείτε να κριτικάρετε αρνητικά το επίπεδο ασφάλειας των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε όντως το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας σε όλο τον κόσμο, με νομοθεσία και προδιαγραφές ικανές να εντοπίζουν όχι μόνο την προέλευση αλλά και την διακίνηση ενός επικίνδυνου τροφίμου μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Και χάρις σ'αυτά ενημερωνόμαστε και ανακαλούνται προϊόντα, πράγμα που δεν γινόταν πριν μερικά χρόνια.

Η πρόκληση ενός διατροφικού σκανδάλου γίνεται απ'αυτούς που θέλουν υπέρογκα κέρδη και παραβιάζουν την νομοθεσία,αδιαφορώντας για την υγεία μας.

Υπάρχει σωτηρία; Υπάρχει λύση; Πιστεύουμε πως ναι! Υπάρχουν λιγότερο τοξικές ουσίες που μπορούν να αντικαταστήσουν τις πολύ τοξικές,σε πολλούς τομείς, μια διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει στην ΕΕ. Μπορεί να μειωθεί κατά πολύ η χρήση των διαφόρων χημικών για απολύμανση ορνιθοτροφείων και κτηνοτροφικών μονάδων, αν εγκαταλειφθεί η εντατική εκτροφή και διαμορφωθούν σωστές συνθήκες υγιεινής, αίτημα της ΕΚΠΟΙΖΩ και των άλλων ευρωπαϊκών οργανώσεων καταναλωτών. Τότε, δεν θα υπάρχει ανάγκη ξεπλύματος των κοτόπουλων με χλωρίνη,όπως προσπαθούν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην ΕΕ χωρίς αποτέλεσμα...δεν θα χρειάζεται η υπερβολική και προληπτική χρήση αντιβιοτικών και πολλά άλλα ακόμα...

Τι πρέπει να προσέχουμε;

Το σκάνδαλο των μολυσμένων αυγών, έφερε στην επιφάνεια έναν άλλο, καθημερινό αυτή την φορά, κίνδυνο για όσους τουλάχιστον χειρίζονται επαγγελματικά το Fipronil αλλά και όσους διαθέτουν σκύλο ή γάτα. Όπως είπαμε είναι πολύ αποτελεσματικό για πολλά είδη παρασίτων ζώων και φυτών και χρησιμοποιείται ευρέως. Ναι, το χρησιμοποιείτε και εσείς στα ζώα σας είτε προληπτικά είτε θεραπευτικά.

Είναι σχετικά νέο φάρμακο και δεν είναι ακόμα γνωστές οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Από τους επαγγελματίες και όσους αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν χρησιμοποιώντας αυτό το φάρμακο, γνωρίζουμε ότι προκαλείται οξεία δηλητηρίαση που εκδηλώνεται με ναυτία, εμετούς, κοιλιακό πόνο, ζαλάδα και επιληπτικές κρίσεις, που γενικά παρέρχονται.Ωστόσο, δεν ξέρουμε τίποτα για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία μας.Ευρήματα από πειράματα σε ζώα δείχνουν ότι προσβάλλεται το νευρικό σύστημα,ο θυρεοειδής αδένας (στα ποντίκια εμφανίζεται και καρκίνος). Είναι πολύ τοξικό για τις μέλισσες και διάφορα άλλα υπό εξαφάνιση είδη, ενώ αντιπροσωπεύει έναν σοβαρό μακροπρόθεσμο κίνδυνο για το περιβάλλολον και την διατροφική αλυσίδα στην κορυφή της οποίας βρισκόμαστε εμείς.

Χρειάζεται λοιπόν προσοχή κατά την χρήση του φαρμάκου αυτού στα κατοικίδιά μας!

  • Μην εισπνέετε το φάρμακο αυτό, μπορεί να εισχωρήσει στον οργανισμό σας από το αναπνευστικό σύστημα
  • Βάζουμε την ποσότητα που πρέπει ακριβώς γιατί μπορεί και στα ζώα μας να εμφανιστεί ερεθισμός του δέρματος και απώλεια του τριχώματος στο σημείο εφαρμογής
  • Χρησιμοποιούμε πάντα γάντια τα οποία πετάμε μετά, δεν τα επαναχρησιμοποιούμε
  • Αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χρησιμοποιημένα γάντια το δέρμα μας, το στόμα, την μύτη,τα μάτια, το φάρμακο αυτό, μπορεί να απορροφηθεί από δέρμα και βλεννογόνους.
Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά