Παιδικά μπουκάλια νερού: Πόσο αθώα είναι τελικά;

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Παιδικά μπουκάλια νερού: Πόσο αθώα είναι τελικά;

Παιδικά μπουκάλια νερού: Πόσο αθώα είναι τελικά;
Προϊόντα/Υπηρεσίες

Πρόσφατος εργαστηριακός έλεγχος από την Νορβηγική Οργάνωση Καταναλωτών δείχνει ότι πολλά από τα επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού απελευθερώνουν, επικίνδυνες χημικές ουσίες (δισφαινόλη Α, μόλυβδο κ. ά.) στο νερό που περιέχουν, αν και σε πολύ μικρές ποσότητες.

Προς έκπληξη όλων μας, βρέθηκαν πολλές ανεπιθύμητες ουσίες, μεταξύ των οποίων και πολλές αυστηρά ρυθμιζόμενες από τον νόμο χημικές ενώσεις. Πολλά από τα μπουκάλια απελευθερώνουν οργανοφωσφορικά και βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας, εκτός από πολλές άλλες χημικές ουσίες τις οποίες θα πρέπει να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερο. Η επικίνδυνη φύση των ουσιών αυτών είναι ο λόγος για τον οποίο η χρήση τους είναι αυστηρά ρυθμιζόμενη νομικά. Πολλά από τα μπουκάλια που εξετάστηκαν, χρησιμοποιούνται από παιδιά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, λέει ο εκπρόσωπος της Νορβηγικής Ένωσης Instefjord.

Ακόμα κι αν τα επίπεδα που ανιχνεύθηκαν ήταν χαμηλά, ελπίζαμε πως ένα μπουκάλι που προορίζεται για τα παιδιά θα απέδιδε πολύ καλύτερα στο τεστ. Το αντίθετο μάλιστα, αυτά τα μπουκάλια είχαν την χειρότερη επίδοση, λέει ο Gunstein Instefjord, επικεφαλής του τμήματος Εμπορίου της Νορβηγικής Ένωσης Καταναλωτών.

Και τώρα τι κάνουμε;

Προϊόντα που τα παιδιά μας χρησιμοποιούν κάθε μέρα πρέπει να περιέχουν όσο γίνεται λιγότερο επικίνδυνα χημικά. Αυτό που δείχνει επίσης η έρευνά μας είναι ότι είναι δυνατό να φτιαχτούν πλαστικά μπουκάλια χωρίς σχεδόν καμία προβληματική ουσία

Σας προτείνουμε να επιλέγετε μη-τοξικά προϊόντα όποτε είναι δυνατόν. Η ευρεία διακύμανση των επιπέδων των επικίνδυνων ουσιών που ανιχνεύθηκαν δείχνει ότι πολλοί από τους κατασκευαστές έχουν σημαντικές δυνατότητες να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους κατασκευαστές των φιαλών που χρησιμοποιούνται από τα παιδιά.

Ποια είναι αυτά;

Οι νικητές του τεστ είναι 2: το «Behållare» και το «Sistema square» που απεικονίζονται. Αυτά τα μπουκάλια απελευθερώνουν λιγότερο επιβλαβείς ουσίες και σε ποσότητες πολύ χαμηλότερες από αυτά που βρέθηκαν στα άλλα μπουκάλια.

Ο νικητής του τεστ!

 Behållare   

Δεύτερο στην κατάταξη

 Sistema square  

 

Και τελευταίο!

 Sanrio Hello Kitty  

 

Στην Ελλάδα, μετά από σύντομη έρευνα που κάναμε, δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε καταστήματα που διαθέτουν τα 2 καλύτερα μπουκάλια (Behållare και Sistema square), σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου υπάρχουν σε πληθώρα καταστημάτων και σούπερ μάρκετ. Επίσης, λόγω της πολύ χαμηλής τιμής τους δεν διατίθενται προς πώληση μέσω ίντερνετ, αφού τα έξοδα αποστολής είναι πολλαπλάσια.

Ωστόσο μην απελπίζεστε! Μπορείτε να τα προμηθευτείτε οι ίδιοι σε κάποιο ταξίδι σας στο εξωτερικό ή να σας τα φέρουν συγγενείς ή φίλοι, ως το καλύτερο δώρο για το παιδί σας! Αρκεί να θυμάστε το όνομα του μπουκαλιού!

Που θα βρω περισσότερες πληροφορίες;

Οι αγγλομαθείς που ενδιαφέρονται για επιστημονική τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων μπορούν να βρουν την πλήρη έκθεση στα αγγλικά εδώ

Επίσης στα αγγλικά, μπορεί να βρεθεί ολόκληρος κατάλογος των φιαλών που ελέγχθηκαν, στην ιστοσελίδα της νορβηγικής οργάνωσης https://www.forbrukerradet.no/side/drinking-bottles-leach-chemicals με σειρά από το καλύτερο στο χειρότερο μπουκάλι.

Σε αυτή την κατάταξη έχει χρησιμοποιηθεί ένα όριο «λιγότερο από 0,2 μικρογραμμάρια ανά λίτρο οργανικών ουσιών» για τις προτάσεις της Νορβηγικής οργάνωσης, σχετικά με τα μπουκάλια που έχουν εικόνα πράσινου προσώπου με κάποια έκφραση (green smiley).

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά