Κοινωνία των Πολιτών: «Ναι» στη ρύθμιση - «Όχι» στη συρρίκνωση

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Κοινωνία των Πολιτών: «Ναι» στη ρύθμιση - «Όχι» στη συρρίκνωση

Κοινωνία των Πολιτών: «Ναι» στη ρύθμιση - «Όχι» στη συρρίκνωση
Νέα Δράση
Κινητοποιήσεις

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ και οι Ενώσεις Καταναλωτών της Π.ΟΜ.Ε.Κ “Η Παρέμβαση” μαζί με άλλες 300 Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ζητούν τη βελτίωση του προς ψήφιση νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των οργανώσεων, το οποίο όπως τονίζουν αποτυγχάνει να λάβει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες λειτουργίας τους, οδηγώντας πολλές από αυτές σε κλείσιμο.

Το σχέδιο νόμου «Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών, φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης των Ο.Κοι.Π. και λοιπές διατάξεις», είναι ένα κατ’ αρχήν θετικό βήμα που η ίδια η Κοινωνία των Πολιτών εδώ και χρόνια ζητάει, αγνοεί ωστόσο, την επιβάρυνση που επιφέρει σε πολλές οργανώσεις και κυρίως τις μικρότερες, υποχρεώνοντάς τες σε συνενώσεις με μεγαλύτερες.

Συνολικά, το σχέδιο νόμου - που φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών - και το οποίο πέρασε από την επιτροπή με ταχύτατες διαδικασίες, θεωρούμε ότι αποδυναμώνει την αυτονομία των οργανώσεων, διαμορφώνει μια Κοινωνία των Πολιτών με πολλαπλές ταχύτητες και αδυνατεί να καθορίσει ένα συντεταγμένο πλαίσιο επαφής μεταξύ κράτους και οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών σε στρατηγικό επίπεδο.

Όπως επισημαίνουμε οι οργανώσεις στο κοινό υπόμνημα μας που εστάλη στον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο «η διαμόρφωση ενός πλαισίου ανάπτυξης για την Κοινωνία των Πολιτών είναι σημαντικό να έχει στον πυρήνα της την ανάδειξη και τις διαδικασίες πρακτικών λογοδοσίας και διαφάνειας. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται με τρόπο συμπεριληπτικό και ουσιαστικά δημοκρατικό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες των οργανώσεων και του συνόλου της Κοινωνίας ευνοώντας και όχι θέτοντας προσκόμματα μέσω της πρόβλεψης εκτενών γραφειοκρατικών προϋποθέσεων που αποκλείουν και δεν ενισχύουν τη δράση των Ο.Κοι.Π.».

Από την επί δεκαετιών ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρες όλου του κόσμου μέχρι την οικονομική κρίση του 2010, την προσφυγική κρίση, τις πυρκαγιές στο Μάτι και την Εύβοια, την κλιματική κρίση, την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους ευπαθέστερους των συμπολιτών μας, τις κοινωνικοπολιτιστικές πρακτικές σε νέους και αποκλεισμένες κοινότητες της χώρας, η Κοινωνία των Πολιτών είναι πάντα και πρωτίστως παρούσα. Με δεδομένη τη σπουδαιότητα της διαμόρφωσης ενός ισχυρού και συμπεριληπτικού νομικού πλαισίου, περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών με πολυετή και σε βάθος εμπειρία του χώρου, καλούμε το Υπουργείο Εσωτερικών να συμπεριλάβει έστω και την τελευταία στιγμή τις τροποποιήσεις που υποβάλαμε με το κοινό μας υπόμνημα, προκειμένου η νομοθεσία να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενδυνάμωση των ίδιων των οργανώσεων και του σημαντικού τους έργου.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά