Μπορούν να αξιοποιηθούν τα κουκούτσια και οι φλούδες από τα φρούτα που καταναλώνουμε;

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Μπορούν να αξιοποιηθούν τα κουκούτσια και οι φλούδες από τα φρούτα που καταναλώνουμε;

Μπορούν να αξιοποιηθούν τα κουκούτσια και οι φλούδες από τα φρούτα που καταναλώνουμε;
Νέα Δράση
Διατροφή
Περιβάλλον
Εκδηλώσεις

 

Γνωρίζετε ότι στις φλούδες και τα κουκούτσια από τα φρούτα που πετάμε υπάρχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων, ευεργετικών για την υγεία προϊόντων; Θα προτιμούσατε τα προϊόντα αυτά να είναι smoothies, κάποιο άλλο προϊόν όπως τυρί ή γιαούρτι, ή ακόμα και καλλυντικά προϊόντα; Όλα αυτά συζητήθηκαν στα συμμετοχικά εργαστήρια (living labs) που έγιναν στη Μάλτα, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος EXCEL4MED στο οποίο συμμετέχουμε και για το οποίο σας έχουμε ενημερώσει σε προηγούμενη ανάρτηση (δείτε περισσότερα εδώ). Για το λόγο αυτό, ταξιδέψαμε στη Μάλτα πριν λίγες ημέρες, παρακολουθήσαμε τα living labs και σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας.

Στα εργαστήρια συμμετείχαν εταίροι του προγράμματος, καταναλωτές, παραγωγοί φρούτων, πανεπιστημιακοί ερευνητές, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης και μέσα από παρουσιάσεις και διαδραστικές ασκήσεις μοιράστηκαν τις ιδέες, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους αναφορικά με τους στόχους του προγράμματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση των νέων πράσινων τεχνολογιών που θα εφαρμοστούν για την εξαγωγή - με τρόπο φυσικό, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών - των αντιοξειδωτικών ουσιών που υπάρχουν στα υπολείμματα από τα εσπεριδοειδή και τα ρόδια όπως π.χ. στα κουκούτσια και τις φλούδες, και η ενσωμάτωσή τους σε νέα, πιο υγιεινά τρόφιμα, όπως π.χ. το τυρί σε άλμη, τα smoothies, χυμοί με υψηλή θρεπτική αξία. Μέσα από ένα γόνιμο διάλογο, διερευνήθηκαν τα οφέλη για την υγεία, το περιβάλλον (στο πλαίσιο της καταπολέμησης της σπατάλης τροφίμων), τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων που θα εφαρμόσουν τις νέες τεχνολογίες, ενώ επίσης εντοπίστηκαν οι αδυναμίες του εγχειρήματος και τα ενδεχόμενα εμπόδια που αναμένεται να συναντήσει. 

Μέσω των διαδραστικών ασκήσεων, οι συμμετέχοντες συνέβαλαν με τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους στη συζήτηση για το είδος των νέων, θρεπτικών προϊόντων που θα ήταν διατεθειμένοι να αγοράσουν, εάν και πόσο περισσότερο θα πλήρωναν για ένα τέτοιο προϊόν, εάν και πώς πιστεύουν ότι οι νέες προτεινόμενες τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν τη διατροφή τους και να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί που συμμετείχαν αναφέρθηκαν στη δυνατότητά τους να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες, στα πιθανά οφέλη και τα εμπόδια που θα αντιμετώπιζαν.  

Η συζήτηση, τα ερωτήματα και οι προτάσεις που προέκυψαν από τα living labs θα συμβάλλουν σημαντικά στο σχεδιασμό της έρευνας καταναλωτή που θα διενεργήσει η ΕΚΠΟΙΖΩ στο πλαίσιο του προγράμματος. Αντίστοιχα living labs θα πραγματοποιηθούν και στην Αθήνα, στις 4 Ιουλίου 2023. Μείνετε συντονισμένοι.

This project has received funding from the European Union’s Horizon Europe research and innovation programme under grant agreement No 101087147.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά