210 330 4444
info@ekpizo.gr
Διαφήμιση και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Διαφήμιση και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Διαφήμιση και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές
Διαφήμιση

Το νομικό πλαίσιο της διαφήμισης καθορίζεται από το ν.2251/1994 περί προστασίας των καταναλωτών (άρθρα 9, 9α-θ). Σύμφωνα με το άρθρο 9 “Διαφήμιση είναι κάθε ανακοίνωση που γίνεται με κάθε μέσο στα πλαίσια εμπορικής, βιομηχανικής, βιοτεχνικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας με στόχο την προώθηση της διάθεσης αγαθών ή υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων και των συναφών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων”.

Ο καταναλωτής όταν αγοράζει αγαθά και υπηρεσίες η νομοθεσία τον προστατεύει από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Με βάση τον παραπάνω νόμο, απαγορεύονται οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (πράξεις ή παραλείψεις) που υιοθετούνται πριν, κατά τη διάρκεια και ύστερα από εμπορική συναλλαγή που σχετίζεται με συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία. Όταν οι εταιρίες διαφημίζουν, πωλούν ή προμηθεύουν προϊόντα, οφείλουν να δίνουν επαρκώς ακριβείς πληροφορίες, σε απλή και κατανοητή γλώσσα, ώστε οι καταναλωτές να είναι πλήρως ενημερωμένοι πριν από την αγορά ενός προϊόντος. Σε περίπτωση που δεν δοθούν αυτές οι πληροφορίες, οι πράξεις τους μπορεί να θεωρηθούν αθέμιτες και οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα αποζημίωσης.

Οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές διακρίνονται κυρίως σε:

  • Παραπλανητικές πρακτικές, που αφορούν στην παροχή ψευδούς πληροφορίας ή στη δημιουργία ψευδούς εντύπωσης στον καταναλωτή με σκοπό την αγορά ενός προϊόντος/υπηρεσίας, και σε
  • Επιθετικές εμπορικές πρακτικές, που σκοπό έχουν την άσκηση πίεσης για αγορά προϊόντος/υπηρεσίας, ώστε ο καταναλωτής να λάβει άμεσα απόφαση συναλλαγής που διαφορετικά δεν θα λάμβανε.

Ενδεικτικά παραδείγματα:

  • Φυλλάδιο όπου διαφημίζεται μια συσκευή, με την τιμή ως ευκαιρία, η οποία όμως δεν περιλαμβάνει τον ΦΠΑ.
  • Διαφήμιση στην τηλεόραση για κάποιο προϊόν ή θεραπεία (π.χ. χάπια αδυνατίσματος) που παρουσιάζει δελεαστικά αποτελέσματα (π.χ. θεραπεύει ασθένειες, δυσλειτουργίες ή δυσμορφίες).
  • Διαφήμιση καταστήματος που ανακοινώνει ότι κλείνει και έχει “διάλυση τιμών σε όλα τα είδη” κλπ, ενώ στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει αυτό.
  • Διαφήμιση δανείου από τράπεζα όπου παρουσιάζει χαμηλό επιτόκιο, ενώ στην πραγματικότητα το συνολικό επιτόκιο που θα πληρώσετε είναι πολύ υψηλότερο.
  • Διαφήμιση, όπου εμφανίζει μια ηλεκτρική συσκευή με τα εξαρτήματά της, ενώ αυτά δεν διατίθενται με την αγορά του προϊόντος.
  • Κεκαλυμμένες διαφημίσεις στα μέσα ενημέρωσης.
  • Παραπλανητικές προσφορές βραβείων ή δώρων ή δήθεν δωρεάν προσφορές.

Καταγγελία

Σε περίπτωση που υπόθεση σας αφορά σε κάποια από τις ως άνω περιπτώσεις τότε θα πρέπει να προχωρήσετε σε καταγγελία, χρησιμοποιώντας το υπόδειγμα που θα βρείτε στην αντίστοιχη κατηγορία καταγγελιών στην ιστοσελίδα μας (εδώ), ώστε να γίνουν ενέργειες παύσης αυτής της διαφήμισης.

Χρήσιμες ιστοσελίδες:

https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/unfair-treatment/unfair-commercial-practices/index_el.htm

https://www.gov.gr/sdg/starting-running-and-closing-business/fairness-and-transparency-in-commercial-practices/general/unfair-commercial-practices

 

Επιπρόσθετοι Φορείς για καταγγελία

Γενική Γραμματεία Εμπορίου- Γενική διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή
email: info@efpolis.gr

Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης
email: ncrtv@otenet.gr

Ένωση Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος
email: edee@edee.gr

Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ)
email: info@see.gr

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά