fbpx ‘Χαμηλά λιπαρά’ αλλά.. τι γίνεται με το αλάτι και την ζάχαρη; Δέκα χρόνια μετά και δεν ξέρουμε.. | ekpizo
Ελληνικά

Αυτό το Σάββατο 19 Ιανουαρίου συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπρεπε να έχει δημοσιεύσει ανώτατα όρια για τα διάφορα θρεπτικά συστατικά των επεξεργασμένων τροφίμων.

Για ποιο λόγο να γίνει κάτι τέτοιο;

  • Ήταν δέσμευση της ΕΕ βάσει του Κανονισμού για τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας

  • Τα όρια αυτά θα διαμόρφωναν το συνολικό προφίλ ενός τροφίμου. Δεν αρκεί ο ισχυρισμός υγείας ‘ωφελεί την καρδιά’, ‘μειώνει την χοληστερίνη’ όταν η ζάχαρη στο ίδιο τρόφιμο είναι πολύ ψηλά, Ούτε αρκεί ο διατροφικός ισχυρισμός ‘πλούσιο σε φυτικές ίνες’ ή ‘ χαμηλά λιπαρά’ όταν η ζάχαρη και το αλάτι είναι στα ύψη, όπως έχουν δείξει διαχρονικές έρευνες των ενώσεων καταναλωτών πανευρωπαϊκά.

Επομένως, η κατάρτιση των ‘διατροφικών περιγραμμάτων’ ή ‘διατροφικών προφίλ’, θα χρησίμευε ως φίλτρο για να αποφασίσουμε εμείς οι καταναλωτές, αν ένα τρόφιμο είναι συνολικά και πραγματικά καλό, και όχι να παρουσιάζει μόνο ένα θρεπτικό συστατικό ως χαμηλό, ενώ τα άλλα είναι ψηλά.

Αυτό το σημαντικό εργαλείο θα σταματούσε τη βιομηχανία τροφίμων από το να κάνει τα τρόφιμα και τα ποτά να φαίνονται πιο υγιεινά από ό, τι είναι και στην ουσία να μας παραπλανούν οι ισχυρισμοί τους αυτοί.

Οι οργανώσεις καταναλωτών έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από την Επιτροπή να δημιουργήσει τέτοια προφίλ κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά ακόμα, 10 χρόνια μετά δεν έχει γίνει τίποτα!
 

Η Γενική Διευθύντρια του BEUC (μέλος του οποίου είναι και η ΕΚΠΟΙΖΩ), Monique Goyens σβήνει τούρτα για τα 10ατα μη-γενέθλια των “διαθρεπτικών προφίλ” στο βίντεο που μπορείτε να παρακαλουθήσετε εδώ.

Related Posts