fbpx Ευρωεκλογές …. αξίζει άραγε να ψηφίσουμε; | ekpizo
Ελληνικά

Σε λιγότερο από 4 εβδομάδες έχουμε τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και οι ώρες είναι δύσκολες, έντονες, πολλοί από μας σκέπτονται να μην ψηφίσουν και η δημόσια συζήτηση ασχολείται με το Brexit, την άνοδο του λαϊκισμού, την αποτυχία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει διάφορες καταστάσεις και το αμφίβολο μέλλον της...

Ακριβώς γι' αυτό ανησυχούμε, όχι μόνο η ΕΚΠΟΙΖΩ αλλά και οι άλλες οργανώσεις καταναλωτών σε όλη την Ευρώπη.

Ανησυχούμε, επειδή υπάρχει πολύ λίγη συζήτηση για το τι έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για το τι κάνει και τι πρέπει να κάνει για τους πολίτες της… κατά την γνώμη μας, κάθε πολιτική συζήτηση πρέπει να έχει αυτό ακριβώς το αντικείμενο...


Πιστεύουμε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αποτιμηθεί σε φιλοσοφική βάση, αλλά με βάση τα οφέλη που έχει προσφέρει στην καθημερινότητά μας. Και αυτά είναι πολλά…

Εμείς οι καταναλωτές αποτελούμε τις δομικές μονάδες του πυρήνα της ΕΕ, δηλαδή της Ενιαίας Αγοράς. Ζούμε σε μια χώρα, αλλά μπορούμε να εργαζόμαστε, να ψωνίζουμε, να ταξιδεύουμε, να σπουδάζουμε και να επενδύουμε σε μια άλλη. Είμαστε εμείς που δίνουμε ζωή στην Ενιαία Αγορά, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την νομοθεσία της, έχει δημιουργήσει για τους πολίτες της ένα ασφαλές πλαίσιο που τους διευκολύνει όπου και αν βρίσκονται, ό,τι και αν κάνουν.

Χάρη σε αυτούς τους νόμους, ζούμε στον ασφαλέστερο τόπο του κόσμου .

Για παράδειγμα, η ΕΕ διασφαλίζει ότι τα τρόφιμα που πωλούνται στους καταναλωτές είναι ασφαλή… δεν τρώμε κοτόπουλα που έχουν βαφτιστεί στην χλωρίνη, κρέατα ζώων που έχουν φορτωθεί με ορμόνες, ενώ περιορίζει την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στην τροφική μας αλυσίδα ώστε να καταπολεμηθεί η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά και οι 25.000 θάνατοι ευρωπαίων πολιτών κάθε χρόνο που αυτά προκαλούν.

Επίσης το σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης, επιτρέπει την άμεση ενημέρωση όλων των χωρών μελών για την παρουσία επικίνδυνων προϊόντων στην αγορά.

Φυσικά, η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν αφορά μόνο την ασφάλεια τροφίμων και προϊόντων. Οι κανόνες οικολογικού σχεδιασμού, μας εξοικονομούν κατά μέσο όρο 454 ευρώ ετησίως, με το να έχουν κάνει τις οικιακές συσκευές, πιο αποδοτικές ενεργειακά… οι εκπομπές CO2 των αυτοκινήτων θα μειωθούν βαθμιαία αλλά σημαντικά, ωφελώντας το περιβάλλον, την υγεία μας και τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι νόμοι για τους καταναλωτές είναι νόμοι της ΕΕ. Η ατελείωτη συζήτηση γύρω από το «περισσότερη Ευρώπη ... λιγότερη Ευρώπη» , γύρω από τις αδυναμίες της ή το επικείμενο τέλος της, προφανώς δεν καταφέρνει να καταγράψει αυτό το γεγονός, ούτε την πραγματική υπεροχή του Ευρωπαϊκού πλαισίου σε σχέση με αυτό των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Αυτή μας η στάση, δεν υποδηλώνει πλήρη απουσία κριτικής. …Η ΕΚΠΟΙΖΩ σαφώς και διαφωνεί με ορισμένες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εξ’ άλλου διαφωνεί και με κάποιες αποφάσεις της εθνικής μας κυβέρνησης.

Επομένως, η πρακτική μας και το μήνυμά μας είναι: Προωθούμε τα οφέλη και καταπιανόμαστε με τους καθημερινούς πονοκέφαλους που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές - ή θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον.

Ποιοι είναι αυτοί; Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, παρέχοντας νέες υπηρεσίες, νέα πολύπλοκα προϊόντα, δύσκολα κατανοητά στην λειτουργία τους.

Αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, οικιακές συσκευές και φώτα που λειτουργούν από μακριά, υπολογιστές που αποφασίζουν για την θεραπεία μας, για το αν θα μας αποζημιώσει η ασφαλιστική μας εταιρεία, ή αν θα πάρουμε το δάνειο που θέλουμε, είναι εδώ. Και είναι όλα προϊόντα της τεχνητής νοημοσύνης που έχουν ήδη μπει στην ζωή μας, αλλά δεν έχουμε τον πλήρη έλεγχό τους.

Νέα τρόφιμα με πολλές υποσχέσεις αλλά καλά κρυμμένες πληροφορίες με απίστευτα μικρά γράμματα… Επικίνδυνες χημικές ουσίες βρίσκονται στα παιδικά παιχνίδια και σε πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά…

Καθώς ζούμε σε μια Ενιαία Αγορά, οι υφιστάμενες και οι νέες προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν σύντομα και αποτελεσματικά, μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο...

Οι νεοεκλεγέντες Ευρωβουλευτές, μπορούν να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να οικοδομήσει καλύτερες σχέσεις με τους Ευρωπαίους πολίτες, εάν δραστηριοποιηθούν κατά προτεραιότητα, για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Αν συνεχίσουμε την ατέλειωτη συζήτηση για «περισσότερη Ευρώπη» ή «λιγότερη Ευρώπη» χωρίς να ασχοληθούμε με αυτό που πραγματικά έχει και συνεχίζει να προσφέρει , υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσουμε τα οφέλη της στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts